DE ARBEID
Het is zover! Eindelijk is het moment aangebroken dat jullie bijna jullie baby’tje gaan in je armen hebben.
Hoe weet je dat het zover is?
De arbeid kan op verschillende manieren starten
- je ervaart regelmatig contracties die steeds toenemen in intensiteit en duur
- je water ‘breekt’ (dit gebeurt slechts in 10% van de gevallen als eerste signaal)
- je voelt menstruatie-achtige pijnen
- geen van bovenstaande, je voelt het gewoon. INTUÏTIE
Andere signalen dat je lijf zich klaar maakt.
- je hebt de slijmprop verloren
- je vertoont nestdrang
- je hebt diarree
En gemiddelde zwangerschapsduur is 37-42 weken, dat betekent dat je na 40 weken nog niet over tijd bent, zoals dat in de volksmond benoemd wordt. Je bent pas over tijd na 42 weken.
Er zijn ook maar 4-5% van de baby’tjes die exact op 40 weken ter wereld komen. Die uitgerekende datum is niet meer dan dat: uitgerekend. Het is een schatting gebaseerd over heel wat veronderstellingen (duur van je cyclus, datum van bevruchting, datum van eisprong, gemiddelde groeitijd voor foetus).
Op 40 weken + 5 dagen is pas 50% van de mama’s die hun eerste kind verwachten bevallen.
Wat gebeurt er tijdens de arbeid oftewel de openingsfase?
Je baarmoeder trekt samen onder invloed van het hormoon oxytocine. Samen met de druk van het hoofd van de baby (toch als je baby niet in stuit of dwars ligt), opent de baarmoederhals zich.
De baarmoederhals ondergaat verschillende veranderingen en al die veranderingen wijzen op vooruitgang van de arbeid. De baarmoederhals moet weker worden, zich verplaatsen van achter naar voor, verkorten/verstrijken en openen.
Vaak zijn we enkel gefocust op het aantal cm opening. Er is echter veel meer aan de hand.
Verder is het van belang dat de baby dieper en dieper in het bekken daalt.
De contracties gaan elkaar steeds korter opvolgen en worden intenser. Typisch komt een contractie op zoals een golf, bereikt een piek en zakt dan terug weg. De duur van een contractie varieert. In het begin van de arbeid duurt deze misschien 30 sec, in het heetst van de strijd kan dit tot 90s duren.
Een contractie kan je op verschillende plekken voelen in je lijf. De plekken die het meest genoemd worden door mama’s zijn bovenaan de buik, onderaan de buik (menstruatie-achtige pijnen), in de rug, in de benen. Het is dus voor iedereen verschillend.
Wanneer ga je naar het ziekenhuis
Je gaat naar het ziekenhuis wanneer je
- je ongerust bent over het welzijn van je baby of jezelf
- je contracties elke 3-4 min komen, een minuut duren, reeds een uur lang
ps: Contracties meten doe je zo: De tijd tussen twee contracties bepaal je door de tijd tussen de start van de ene contractie te meten tot de start van de volgende contractie. te meten.
Wanneer je nog rustig je huishouden aan het doen bent, is het vaak nog te vroeg om te vertrekken. Probeer zo lang mogelijk thuis te blijven. Thuis ben je veel meer op je gemak. Ga gerust nog een keer in de douche of in bad.
ROL VAN DE PARTNER
Rol van de geboortepartner pdf
TECHNIEKEN
Zorg voor de juiste sfeer
De sfeer is belangrijk. Het onderstaande filmpje illustreert dit prachtig.
Ademhaling
Tijdens de contractie, kan je de golfademhaling gebruiken.
Deze gaat als volgt. Adem in door je neus en tel tot 7, adem uit door je mond en tel tot 7. Je houdt in- en uitademing even lang.
Houdingen tijdens de arbeid
ik wil jullie uitnodigen om alle houdingen thuis te proberen. De houdingen zijn niet moeilijk, maar het is belangrijk om de houdingen al eens te ervaren. Dit geeft je meer mogelijkheden op het moment zelf. Je lijf is immers reeds vertrouwd met de houding.
Een houding moet vooral goed voelen en maak het jezelf comfortabel door een extra kussen te nemen ter ondersteuning. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het comfort dat je ervaart in een houding.
Wissel ook regelmatig van houding. Elke houding heeft voor- en nadelen. Wat voor de ene werkt, werkt totaal niet voor de andere..
De lijst is niet volledig en vul gerust aan. Met deze houdingen wil ik vooral al een aantal opties geven, zodat je je eigen creativiteit kan toepassen.
Liggend
ZIJLIG

SIMS

ZIJLIG BEEN HOOG

HANDEN EN KNIEËN
OP DE MAT

MET DE BAL

OP BED

KNUFFEL DE BAL

IJSBEERPOSITIE

(ZIJWAARTSE) LUNGE

STAAND
HEUPWIEGEN

WANDELEN

LUNGE

ZITTEND
OP DE BAL

OP TOILET

ACHTERSTEVOREN OP STOEL

MASSAGE
Heiligbeenmassage
Mama
Ga op handen en knieën zitten, of leun met je bovenlichaam over de zitting van een stoel of bank of ga staan en leun bijvoorbeeld op een tafel of het aanrecht.
Tijdens de zwangerschap kan je gerust vooroverleunen op je onderarmen.
Tijdens de bevalling wil je het kindje met de zwaartekracht mee richting je bekken helpen en dus zorg je er voor dat je bovenlichaam op gelijke hoogte of hoger is als je heupen.
Papa
Druk stevig met je duimtoppen langs de binnenrand van het heiligbeen, het driehoekige bot onder aan haar rug, van de mama. Je begint bij de ‘kuiltjes’ en gaat daarna wat naar beneden en naar binnen. Het puntje van de driehoek loopt naar het staartbeen. Je herhaalt dit tot je beneden aan het bot bent.
Druk daarna stevig langs de buitenrand van het heiligbeen. Je gaat na elk drukpunt een beetje naar beneden en naar binnen tot je beneden aan het bot bent.
Of maak een vuist van je handen en rol je knokkels langs de binnenrand en daarna langs de buitenrand van het heiligbeen.
Doe wat het fijnste is voor mama.
Effect
Deze oefening is heel fijn tijdens golvingen, vooral als deze doortrekken naar de rug. Dit is een vorm van tegendruk, waardoor golvingen die in de rug ervaren worden minder pijnlijk voelen.
Heiligbeendruk
Mama
Ga op handen en knieën zitten, of leun met je bovenlichaam over de zitting van een stoel of bank of ga staan en leun bijvoorbeeld op een tafel of het aanrecht.
Tijdens de zwangerschap kan je gerust vooroverleunen op je onderarmen.
Tijdens de bevalling wil je het kindje met de zwaartekracht mee richting je bekken helpen en dus zorg je er voor dat je bovenlichaam op gelijke hoogte of hoger is als je heupen.
Papa of andere gever
Leg je handpalm op het heiligbeen, het driehoekige bot onder aan haar drug, onder de rand van het bekken en geef tegendruk.
Effect
Deze oefening is heel fijn tijdens golvingen, vooral als deze doortrekken naar de rug. Dit is een vorm van tegendruk, waardoor golvingen die in de rug ervaren worden minder pijnlijk voelen.
Light touch massage
zie demonstratie video
Verbindingen
zie demonstratie video