De bevalling oftewel de geboortefase
De geboortefase is in tegenstelling tot de openingsfase eerder van korte duur. De openingsfase kan zowel vrij kort zijn (enkele uren) als 8, 12, 20 of zelfs 40 uur duren. Dit is voor iedereen anders. De geboortefase duurt typisch ergens tussen enkele minuten tot anderhalf uur.
2 fases
Typisch wordt de geboortefase opgedeeld in twee fases: een passieve Rest and be thankful fase en een actieve Persfase..
De Rest and be thankful fase komt na onmiddellijk na de 10 cm opening en wordt niet altijd opgemerkt. Op dit moment beweegt de baby in doorheen het bekken (zie hieronder in het filmpje) en lijkt er zich een rustpauze te installeren. De contracties komen minder frequent en voelen vaak ook maar enkel op de piek intens. Je hebt nog geen zin om mee te ‘persen’. Op dit moment is het goed om nog eens te gaan plassen, iets te drinken en vooral wat tot rust te komen na de intense openingsfase. De baby is hard aan het werk. Je hoeft nog niet te persen. Het liefst adem je rustig door en volg je je lijf.
Tijdens de actieve fase wordt er van in het begin van de golving tot het wegtrekken van de golving een intense persdrang gevoeld. Tijdens deze fase is het belangrijk om je lijf te volgen en enkel te ‘persen’ wanneer je de aandrang voelt en tijdens een golving. Het heeft geen zin om krachten te verspillen tussen golven door. De golven komen om de 5 à 10 min typisch en kunnen hier tot 2 minuten duren.
De natuurlijke expulsiekracht zorgt voor de grootste drijvende kracht om je baby ter wereld te brengen. Het is aan ons om hier aan toe te geven en mee te werken.
Wanneer je baby het perineum bereikt, zal het hoofdje van de baby vooruitkomen en terug weg gaan, dit helpt het perineum om geleidelijkaan te rekken. Op een bepaald moment zal het hoofdje niet meer terugkeren, dan spreekt men van het hoofdje staat. Het is mogelijk dat je nu de ring of fire voelt. Dit kan best intens zijn. Een visualisatie die kan helpen, is inbeelden dat je perineum opent als een openende roos.
Eerst wordt het hoofdje geboren en dan bij een van de volgende contracties schouders en het lijfje. De geboorte van je baby brengt een enorme boost van oxytocine in je lijf, waardoor je goed voor je baby zal gaan zorgen. Verder voelt dit ook als een enorme opluchting. En vooral, YES, I DID IT!
Baby beweegt doorheen het bekken
Ademhaling
De ademhaling die je hierbij kan gebruikend is de J-ademhaling. Je ademt kort en diep in en bij de uitademing adem je uit door je neus, maar je duwt als het ware je adem naar beneden richting je bekken. Je volgt met je aandacht (en adem) de weg die de baby volgt. Wanneer je kracht verliest in je adem, adem je opnieuw in en herhaal je de J-ademhaling.
Gaat het allemaal een beetje snel, dan duw je minder mee en adem je rustig uit.
Kan je wat hulp gebruiken, duw dan met je adem (en bijgevolg ook je diepe buikspieren) je middenrif naar beneden. Exhale pushing wordt deze genoemd.
Het belangrijkste is in deze fase is: je lijf volgen en blijven ademen.
Houdingen tijdens de bevalling
ik wil jullie uitnodigen om alle houdingen thuis te proberen. De houdingen zijn niet moeilijk, maar het is belangrijk om de houdingen al eens te ervaren. Dit geeft je meer mogelijkheden op het moment zelf. Je lijf is immers reeds vertrouwd met de houding.
Een houding moet vooral goed voelen en maak het jezelf comfortabel door een extra kussen te nemen ter ondersteuning. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het comfort dat je ervaart in een houding.
Elke houding heeft voor- en nadelen. Wat voor de ene werkt, werkt totaal niet voor de andere..
De lijst is niet volledig en vul gerust aan. Met deze houdingen wil ik vooral al een aantal opties geven, zodat je je eigen creativiteit kan toepassen.
Tijdens de geboortefase is je kindje goed op weg om zich doorheen het bekken naar buiten te bewegen. Het is dan belangrijk om je midbekken en de uitgang van het bekken ruimte te geven. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je bekken vrij kan bewegen, dat je sacrum vrij kan bewegen en dat je ruimte maakt door juist gekozen houdingen.
Asymmetrische houdingen zoals lunges zorgen voor meer opening in je midbekken.
Houdingen waar je hielen uit elkaar gaan (en je bovenbeen naar binnendraait) daarmee open je de uitgang.
Ter illustratie:
Ga rechtop staan.
Zet je voeten (en benen) evenwijdig aan elkaar en recht naar voor. Voel eens aan je zitbeentjes.
Zet je hielen nu tegen elkaar en laat je voeten naar buiten draaien (denk aan een ballerina). Voel je zitbeentjes (en je tight ass) > hiermee open je de ingang van het bekken.
Zet je hielen nu uitelkaar en laat je voeten naar binnen draaien (zoals wanneer je op toilet zit). Voel je zitbeentjes en de ruimte ertussen. Met deze houding open je de uitgang van het bekken.
Omhoog en voorover zijn goede mantra’s in deze fase van de bevalling.
Liggend
ZIJLIG

ZIJLIG 2

HANDEN EN KNIEËN
OP DE MAT

MET DE BAL

OP BED

(ZIJWAARTSE) LUNGE

LOPERSPOSITIE

IN BAD

STAAND
HANGEND

SQUAT

LUNGE

HURKZIT
HURKZIT

HURKZIT ONDERSTEUND

HURKZIT ONDERSTEUND

HURKZIT

HURKZIT ONDERSTEUND

HURKZIT ONDERSTEUND

HURKZIT HANGEND

HALVE HURKZIT

HURKZIT ONDERSTEUND

LIGGEND
Veel Vlaamse vrouwen bevallen op hun rug, omdat ze denken dat dat zo hoort en omdat de gynaecoloog dit vraagt.
Soms is dit een houding waarin je je goed voelt en als dat zo is, ga er dan aub voor.
Ruglig tijdens de geboortefase heeft enkele nadelen:
– Je werkt tegen de zwaartekracht in.
– Je heiligbeen kan niet vrij bewegen.
Als je toch op je rug wil/moet bevallen. Onthoud dat jij nooit iets moet, jij mag op elk moment kiezen.
Dan trek je best je benen zo dicht mogelijk tegen je aan en maak je zo je rug bol. Houd ook je onderbeen evenwijdig met elkaar of met je hielen naar buiten. Op dit manier open je de onderkant van het bekken het meest. En als het kan, zorg dan dat je bovenlichaam dan iets hoger (+- 30 graden helling) ligt.
RUGLIG AANGEPAST

ROL VAN DE PARTNER
Rol van de geboortepartner pdf
Als het anders loopt. Op eender welk moment tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling en daarna kan het zijn dat je met onverwachte situaties te maken hebt. Het is belangrijk dat je er klaar voor bent om vragen te stellen. Zodat je geïnformeerd keuzes kunt maken die goed zijn voor jullie, voor de mama, de papa en baby.
Iets wat je daar bij zou kunnen helpen is het acroniem VRAGEN
V – voordelen – wat zijn de voordelen van deze interventie, ….
R – risico’s – zijn hier ook risico’s aan verbonden?
A – alternatief – is er een alternatief? kunnen we nog iets anders proberen?
GE – gevoel – wat zegt mijn gevoel?
N – niets – wat als we niets doen. niets doen betekent niet nooit niets doen, het betekent nu nog niet.
https://lecoeuramareebasse.files.wordpress.com/2018/03/brains_poster_nl1.pdf
Een geboorteplan
voorbereiding op de geboortevoorkeuren