Het verbaast me nog steeds hoe weinig je als vrouw weet over de bevalling voor je zwanger wordt en dan ineens sta je daar…

De geboorte is iets geheim en vindt plaats achter gesloten deuren in het ziekenhuis of thuis. De meesten hebben nog nooit een barende vrouw gezien. Dit heeft een enorme impact op de manier waarop we kijken naar de geboorte en hoe we deze beleven.

Je wordt aan je lot overgelaten en ga je een beeld vormen over geboorte d.m.v. films, tv, verhalen van anderen. Spijtig genoeg geven deze slechts een eenzijdig, slecht geïnformeerd beeld over wat het allemaal is en kan zijn.

Heeft iemand je ooit verteld dat jij en je lichaam hiervoor gemaakt zijn?

Heeft iemand je ooit verteld dat je verbaasd zal zijn over de kracht van je lichaam, over hoe ongelooflijk het is om nieuw leven te groeien in je buik en te baren?

Heeft een iemand je ooit verteld dat geboorte gemakkelijk, comfortabel en positief kan zijn?

Waarschijnlijk niet!

Aan de start van de zwangerschap ben je daarom niet of onvoldoende op de hoogte van wat normaal is, wat optimaal. Dit is waar het al mis gaat, want KENNIS IS MACHT.

Maar alleen wanneer de kennis accuraat is.

Dus, hier is mijn top 3 van misvattingen over arbeid en geboorte en de werkelijkheid onder al die bagger.

1.Je bevalt op je rug, op een bed

Echt?! Ik kan hier eindeloos over doorbomen. Werkelijk, als je hierover nadenkt is het te gek voor woorden.

Een olifant leg je toch ook niet op haar rug om te bevallen.

Het is logisch om gebruik te maken van de zwaartekracht, dus twee woorden om te onthouden: rechtop en voorover.

Bovendien is het moeilijker om je lichaam te volgen wanneer je wordt aangemoedigd om neer te liggen.

2. Je mag niet …. (vul aan met euhmmm ALLES – eten tijdens de bevalling, rechtop, rondlopen, thuis bevallen, over tijd gaan, enz.)

Het maakt mij niet uit, maar als het niet echt een misdaad is, heb je wel toestemming!

Dat wil niet zeggen dat je moet, gewoon dat je de keuze hebt – dat jouw lichaam van jou is, jouw bevalling van jou is, jouw baby van jou is.

Je zorgverleners dienen je alle info te geven zodat je geïnformeerd ja of nee kan zeggen tegen de ingreep.

3. Het is de ergste pijn die je ooit zal ervaren.

Laten we een ding duidelijk hebben, ik kan niet tegen pijn, ik heb een lage pijndrempel en ik hoef echt niet stoer te doen. Maar ik heb al drie baby’s gebaard van 3,3kg tot 4 kg, thuis in bed en bij de zetel, ZONDER pijnstilling. En dat was niet omdat ik heb doorgebeten en heel hard heb afgezien om het dan aan iedereen te kunnen vertellen.

Ik heb op geen enkel moment gedacht aan een epidurale.

Ik wou zelfs vlak na de geboorte het even opnieuw doen!

Waarom? Ik had andere manieren om er mee om te gaan – ontspanning, ademhalingstechnieken, beweging, muziek, affirmaties, en een positieve geboorte mindset.

En dat zou ik zo graag willen voor alle vrouwen.

Het gaat niet over het hebben of weigeren van een epidurale, thuisbevallen of in het ziekenhuis, op je rug baren of een actieve geboorte. Het maakt mij niet uit. Ik denk niet dat jouw bevalling slechter of erger is dan mijn natuurlijke thuisbevalling.

Elke geboorte is uniek. Elke geboorte doet er toe.

Het maakt mij wel uit dat jij een geïnformeerde keuze maakt. Omdat dat hetgene is dat maakt dat je positief en in je kracht terugkijkt op de geboorte.

 

Ik ben het zo zat om te horen, had ik het maar geweten.

Alsjeblief hoop niet gewoon op een positieve geboorte-ervaring, bereid je voor op een.

Zorg ervoor dat je een zwangerschapscursus volgt die gemaakt is voor een vrouw zoals jij – iemand die kiest voor een bewuste, zachte geboorte, die controle neemt waar je controle kan nemen en die loslaat wanneer je moet loslaten. Voor een vrouw die een intelligente, evenwichtige conversatie wil aangaan en niet enkel willen horen hoe het werkt, maar hoe het voelt om dit allemaal te ervaren. Voor een vrouw die kiest voor zichzelf, haar baby en haar gezin. Een krachtige vrouw zoals jij.

 

Volgende zondag start er een nieuwe hypnobirthing reeks te Ternat, 15u volgepakt met de beste informatie en technieken ter voorbereiding op een zachte geboorte en ontspannen babytijd.

Liefs,

Anke xXx

 

 

Share This