Je geboorteteam

Eén van de belangrijkste aspecten bij de voorbereiding op de geboorte is het samenstellen van een geboorteteam dat bij je past. 

Geboorteteam?!

Je geboorteteam is iedereen die je tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd ondersteunt en begeleidt. Ik bedoel dan de geboortepartner, dit kan je partner zijn maar kan evengoed iemand anders die je graag bij je hebt tijdens arbeid en geboorte, de vroedvrouw, de gynaecoloog en eventueel de doula.

Jouw ideale bevalling

Als (aanstaande) mama hebt je je eigen unieke gevoelens, gedachten en wensen ivm de geboorte en het mama zijn. Misschien heb je een enorme angst en wens je dat de geboorte zo snel mogelijk gepasseerd is? Misschien droom je van een natuurlijke thuisgeboorte in intieme kring?

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap een goed beeld te vormen van je ideale geboorte. Dit kan door informatie te verzamelen, te praten met andere mama’s, met de vroedvrouw of bij jezelf ten rade gaan. Op basis hiervan kan je je geboortevoorkeuren opstellen.

Zodra je een beeld hebt van jouw ideale geboorte, ga je op zoek naar een zorgverlener (of een team van zorgverleners) die hierbij passen. Stel tijdens consultaties vragen aan gynaecoloog en/of vroedvrouw, zodat je te weten komt welke zorg ze standaard bieden. En nee, dit is niet overal hetzelfde.

Vaak heb je al vroeg in de zwangerschap contact gehad met de huisarts of de gynaecoloog of wie weet, zelfs de vroedvrouw. Zie gerust meerdere zorgverleners voor je beslist met wie je in zee gaat. Het gaat hier over een zeer ingrijpende levenservaring. Je krijgt maar een keer de kans om je kindje te baren.

De vroedvrouw in je geboorteteam

Vandaag op 5 mei is het Internationale Dag van de Vroedvrouw en zou ik graag de rol van de vroedvrouw in het geboorteteam belichten. De vroedvrouw is vaak nog onbekend en onbemind buiten op de materniteit in het ziekenhuis, maar de vroedvrouw doet zoveel meer.

Ze is een essentieel onderdeel van het geboorteteam en biedt ondersteuning om zwanger te worden, tijdens de zwangerschap, tijdens de kraamtijd en tot en met het eerste levensjaar.

Wat kan een vroedvrouw voor je betekenen (1)

Voor je zwanger bent

Denk je aan kinderen? Wil je meer weten over vruchtbaarheid, zwanger zijn en bevallen? De vroedvrouw antwoordt op je vragen en ondersteunt je op een professionele manier.

Als je zwanger bent

Zwanger zijn is een ingrijpende gebeurtenis, zowel lichamelijk, emotioneel als relationeel. De vroedvrouw is hierbij een warm rustpunt, een goede raadgever, iemand die je aanmoedigt om te vertrouwen in je eigen lichaam. De zorg die vroedvrouwen zowel binnen als buiten het ziekenhuis bieden, is divers maar vertrekt telkens vanuit de optimale zorg voor moeder en kind. De vroedvrouw helpt je bij het maken van keuzes en verduidelijkt de gevolgen hiervan. Vroedvrouwen organiseren begeleidingssessies zowel in hun privépraktijk als in het ziekenhuis zodat je je eigen opties leert kennen en meer inzicht krijgt in je zwangerschap en bevalling. Het fijne van deze sessies is dat je bewust tijd maakt voor je kindje dat op komst is en dat ze een voorbereiding zijn op de geboorte.

De geboorte

En dan is er het moment van de geboorte, een overweldigende en intense ervaring waarbij je iemand nodig hebt die jou en je partner ondersteunt, aanmoedigt en bevestigt. De vroedvrouw is dé aangewezen persoon om jullie te coachen doorheen de unieke weg van ouders worden. De plaats van geboorte is jouw keuze. Indien je wenst thuis te bevallen zal een zelfstandige vroedvrouw jou bijstaan. Zij kan ook je arbeid thuis begeleiden vooraleer je naar het ziekenhuis gaat voor de bevalling. Indien je baby in het ziekenhuis geboren wordt, zal ook daar de vroedvrouw je steun en toeverlaat zijn. Zij zal in afspraak met de gynaecoloog de bevalling opvolgen. Het is eveneens mogelijk dat een zelfstandige vroedvrouw autonoom je bevalling begeleidt in het ziekenhuis. Wanneer er ongerustheid is over het verloop van de bevalling zal zij samenwerken met de gynaecoloog.

De kraamtijd

Na de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, geeft de vroedvrouw ondersteuning bij de zorg voor jou en jullie kindje. De baby verzorgen en leren kennen, ondersteuning bij de voeding, de zorg voor het naveltje, werken en borstvoeding combineren… je kan met al je vragen terecht bij de vroedvrouw. Zij houdt hierbij rekening met elke individuele situatie.

Ook na een (kort) ziekenhuisverblijf raden we je aan om beroep te doen op de vroedvrouw. Zij zal je, samen met andere zorgverleners zoals je arts, de kraamverzorgster, de verpleegkundige van Kind en Gezin, met raad en daad bijstaan en zal een echt rustpunt zijn tijdens deze mooie maar soms hectische periode. Je komt de vroedvrouw ook tegen op de afdeling neonatologie, wanneer je baby te vroeg geboren wordt of ziek is. Moet je kleintje langer dan jij in het ziekenhuis blijven, dan kan je bij thuiskomst van je kindje uiteraard gebruik maken van de diensten van de vroedvrouw. De vroedvrouw kan ondersteuning bieden tot je kindje één jaar is.

Vind een vroedvrouw in je buurt

Kijk op www.vroedvrouwen.be. In het luik voor (toekomstige) ouders vind je een overzicht van zelfstandige vroedvrouwen, vroedvrouwenpraktijken en geboortehuizen. Via de zoekfunctie op provincie of postcode vind je een vroedvrouw bij jou in de buurt.

Je voorbereiden op de geboorte

Wens je nog meer te weten over hoe je je kan voorbereiden op de geboorte die bij je past. Kijk dan eens op de cursuspagina van The Wise Hippo Birthing Programme. Deze zwangerschapscursus bereid jou en je partner voor de geboorte. Er wordt gebruik gemaakt van de mind-body connectie, ademhalingstechnieken, informatie, relaxatie en nog meer. Je stapt weg van deze cursus met een toolbox aan technieken die toepasbaar zijn tijdens zwangerschap, geboorte en daarna. 

Bron

(1) www.vroedvrouwen.be  – Folder De vroedvrouw (m/v) kan veel voor jou betekenen.