Wanneer je het einde van je zwangerschap bereikt, wacht je vol spanning een teken af dat de arbeid gestart of nabij is. Geen enkele geboorte is dezelfde en dus kan voor elke vrouw en elke zwangerschap het begin van de arbeid anders zijn. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende tekenen dat jij in arbeid bent.

Het kan voorkomen dat je geen enkele van deze tekenen ondervindt en je wanneer je 42 weken zwangerschap bereikt samen met je zorgverlener een actieplan dient op te stellen. Een voldragen zwangerschap duurt ergens tussen 37 en 42 weken en slechts 3-5% van de baby’s worden geboren op hun uitgerekende datum!

 

 1. GolvingenRegelmatige golvingen (weeën) zijn een goede indicator voor de start van de arbeid. Bij aanvang voelen deze vaak als menstruatiepijn of lage rugpijn. Hoe ze aanvoelen is voor elke vrouw verschillend. Je kan gerust verdergaan met je dagdagelijkse bezigheden. Wanneer de intensiteit toeneemt, met name ze worden krachtiger, langer en volgen elkaar sneller op, dan weet je dat dit het echte werk is.Indien je wenst kan je (geboorte)partner meten hoe lang een golving duurt en hoeveel tijd tussen twee golvingen zit (meet hiervoor de tijd tussen de start van een golving en de start van de volgende golving). Wanneer er 3-5 minuten tijd zit tussen 2 golvingen en een golving bijna een minuut duurt, mag je er van uit gaan dat het geboorteproces in gang is gezet. Pin je niet vast op timing, krachtigere en langere golvingen die elkaar goed opvolgen, zijn teken genoeg. In het begin kan het patroon van de golvingen nog onregelmatig zijn maar ze worden wel regelmatiger. Oefengolvingen (harde buiken, Braxton-Hicks) bereiden je lichaam voor op het echte werk. Hieronder staan de kenmerken van oefengolvingen.

  – Oefengolvingen zijn onregelmatig.

  – oefengolvingen worden niet alsmaar krachtiger.

  – Een verandering in positie of activiteit vermindert de golvingen of laat ze stoppen.

  – Oefengolvingen kunnen veroorzaakt worden door uitdroging en kunnen stoppen door wat water te drinken.

  – Bij oefengolvingen zijn er geen andere signalen die wijzen op de start van de arbeid.

  – Oefengolvingen zijn kort of duren verschillende minuten.

  Golvingen hebben volgende eigenschappen:

  – Golvingen stoppen niet of verminderen niet bij verandering van activiteit.

  – Golvingen volgen een redelijk voorspelbaar en regelmatig pattroon.

  – Golvingen volgen elkaar steeds sneller op.

  – Golvingen duren steeds langer.

  – Golvingen worden sterker (wandelen maakt ze vaak krachtiger).

  – Golvingen bouwen op, hebben en piek en nemen dan af.

  Indien je je voorbereid op de geboorte met The Wise Hippo Birthing Programme, kan het zijn dat deze golvingen opgemerkt worden maar niet pijnlijk aanvoelen. Richt jezelf dan op je instinct om aan te voelen hoe ver je reeds gevorderd bent.

 1. Spontaan loslaten van de vliezen Je water breekt zoals deze stap vaak benoemd wordt in de volksmond. In tegenstelling tot wat tv en film je wil laten geloven, start in slechts 15-25% van de zwangerschappen de arbeid op deze manier. De vruchtzak opent en hierdoor sijpelt of stroomt het vruchtwater uit je vagina. Het kan zijn dat je regelmatig een flinke guts water verliest of af en toe een beetje. Sommige vrouwen voelen wanneer de vruchtzak opent.Het vruchtwater kan dagen aan een stuk lekken en zelfs wanneer de vruchtzak geopend is blijft er nieuw vruchtwater aangemaakt worden. Bij het loslaten van je vliezen heb je geen controle over de stroom, blijft er steeds meer water komen, kan je gewone inlegkruisje het water niet opvangen, heeft het water een andere geur dan urine.Wanneer je vermoedt dat je vliezen hebben losgelaten, draag gerust maandverband (gebruik geen tampons). Het vruchtwater ruikt zoet en moet klaar zijn en mag een beetje roze bij zich hebben. Wanneer je vruchtwater groen, bruin of een andere kleur heeft, of een sterke geur heeft, moet je onmiddellijk contact opnemen met je vroedvrouw of gynaecoloog.

  Vliezen laten meestal los tijdens de nacht, sommige worden hiervan wakker, anderen worden wakker om naar toilet te gaan en voelen het water naar beneden komen wanneer ze opstaan. Uiteraard kan het ook op een ander moment gebeuren.

 

 1. Loslaten van de slijmpropWanneer je baarmoederhals begint te openen, kan de slijmprop die tijdens de zwangerschap je baarmoederhals afsloot los komen te zitten en gedeeltelijk of helemaal loslaten. De slijmprop kan waterig, slijmerig en gelachtig zijn van uitzicht. Soms zit er wat bruin, roze of rood in. De prop kan zo groot zijn als een euro muntstuk of groter. Het uitscheiden van de slijmprop kan verspreid zijn over verschillende dagen. Het starten van de arbeid na het verliezen van je slijmprop kan nog twee weken op zich laten wachten. De meeste vrouwen merken het verlies van de slijmprop op en gaan een van de volgende dagen in arbeid.Soms gebeurt het dat vrouwen het verliezen van de slijmprop niet opgemerkt hebben; andere verliezen hun prop bij het loslaten van de vliezen.
 2. Indalen Wanneer je baby indaalt in je bekken kan het zijn dat je opmerkt dat je beter kan ademen dan voorheen. Dit komt doordat de druk op je middenrif afneemt. De druk op je blaas daarentegen neemt toe, waardoor je vaker naar toilet moet.Het gebeurt dat mensen uit je omgeving als eerste opmerken dat je baby gezakt is, omdat je buik van vorm is verandert. Sommige vrouwen ervaren het indalen van de baby niet en gaan ook perfect vanzelf in arbeid. Het is niet omdat je baby niet zakt, dat je niet in arbeid gaat of dat je baby niet zou passen. Enkele goede golvingen helpen je hierbij.
 3. Diarree of overgevenIn de aanloop naar de geboorte produceert je lichaam prostaglandin waardoor je vaker naar toilet moet. Het kan zijn dat je daardoor diarree ervaart – je lichaam is immers je darmen op een natuurlijke manier aan het ledigen om plaats te maken voor de baby. Die extra activiteit kan er ook voor zorgen dat je je een beetje misselijk voelt waardoor je moet overgeven.Een vaak voorkomende angst bij vrouwen is het verlies van stoelgang tijdens de geboorte, hoewel je zal ondervinden dat het leegmaken van je darmen voor de arbeid dat voorkomt. Soms gebeurt het dat je stoelgang verliest gedurende het geboorteproces. De meeste vrouwen merken het niet eens omdat de vroedvrouw dit zo snel verwijdert. Vroedvrouwen zijn dit gewoon en het is ook een normaal proces. Angst tijdens de geboorte kan golvingen verminderen of in rust laten gaan, dus als je hierover nog bedenkingen hebt, spreek erover met je vroedvrouw of gynaecoloog.
 4. Toegenomen oefengolvingenDe oefengolvingen die je tijdens de zwangerschap voelde, kunnen in aantal toenemen en intenser en krachtiger zijn. Oefengolvingen bereiden je lichaam voor op het echte werk. Sommige vrouwen voelen helemaal geen oefengolvingen gedurende de zwangerschap dus wees niet ongerust als je geen oefengolvingen voelt, dat betekent niet dat de start verder af is. Onder golvingen wordt dieper ingegaan op het verschil tussen oefengolvingen en golvingen.

 

 1. Geen van bovenstaande – instinctSoms gebeurt het dat je zo ontspannen bent dat zijn er geen duidelijke signalen dat je lichaam in arbeid is gegaan, gebruik daarom steeds je instinct om aan te voelen hoe ver je staat in het geboorteproces. Je mama-radar werkt immers perfect.

Wat te doen wanneer ik in arbeid ben?

Als de arbeid gestart is kan je eigenlijk gewoon verder doen met je dagdagelijkse bezigheden. Wanneer de sensaties intenser worden en ze meer en meer je aandacht vragen, zal je je meer naar binnen keren en kan je gebruik maken van relaxatie en ademhaling.

Indien je je zorgen maakt of extra vragen hebt, contacteer dan je vroedvrouw of je gynaecoloog.