HYPNO

De ‘Hypno’ in The Wise Hippo Hypnobirthing?

Karis, Husband and BabyLaten we starten met een beetje uitleg over ‘Hypno’ in The Wise Hippo Hypnobirthing. aangezien sommigen een onjuist beeld hebben over hypnose. Je kent hypnose waarschijnlijk in de vorm van podiumhypnose, waar het lijkt alsof de persoon onder hypnose alle controle verloren heeft over wat hij of zij doet. Hypnose is in feite een methode die gebruikt wordt om een persoon in een trance te brengen, een bewustzijnsniveau waar we gedurende iedere dag natuurlijk in en uit gaan. Enkele voorbeelden zijn onder andere dagdromen, genieten van een goede film en in slaapvallen. Wanneer iemand akkoord gaat om deel te nemen aan een hypnoseshow, dan is hij/zij een welwillende deelnemer en weet hij/zij dat er zal gevraagd worden om gekke dingen te doen. De hypnotiseur helpt die persoon enkel om zich minder gehinderd te voelen en zo gebeurt het dat hij/zij graag mee werkt voor het plezier. Indien op eender welk moment hij/zij zich een bepaalde instructie niet wil doen dan kan hij/zij beslissen om deze niet te volgen.

Wat betreft geboorte gebruiken we hypnose op twee verschillende manieren.

Ten eerste, om vrouwen te helpen bij het transformeren van angstige, negatieve verwachtingen van de geboorte naar positieve verwachtingen. Wanneer we in trance gaan wordt het bewuste, analytische deel van onze hersenen afgeleid en staan we meer open voor suggesties (net zoals bij podiumhypnose). Enkel suggesties waarvoor we openstaan zullen echter bruikbaar zijn. Voor de geboorte ligt onze focus op het versterken van het vertrouwen dat geboorte, zonder speciale omstandigheden, een positieve ervaring kan zijn waarbij een vrouw kalm, ontspannen en in controle blijft.

Dit brengt ons bij het tweede punt. Vrouwen leren simpele maar krachtige technieken die ervoor zorgen dat ze emotioneel en fysiek ontspannen kunnen blijven gedurende de arbeid. Zo kan haar lichaam op haar best werken. De technieken helpen ook om kalm en in controle te blijven gedurende de arbeid, onafhankelijk van de weg die hun geboorteproces inslaat.

Karis and BabyAlles wat je leert tijdens The Wise Hippo Birthing Programme is gebaseerd op fysiologische en medische feiten en hoe je geest nu al werkt. In feite is er niets nieuws te leren. We gebruiken gewoon wat de geest reeds doet en bekijken het van een ander perspectief om zeker te zijn dat jij je geest op de best mogelijke manier gebruikt om een comfortabelere en een positieve geboorte-ervaring te bekomen.

 

Als er niet zoveel negativiteit en angst rond geboorte zou zijn, zouden we deze vaardigheden niet moeten aanleren aan zwangere vrouwen. Zonder angst, of continue interactie met anderen, gaan vrouwen van nature in een trance tijdens de arbeid waardoor ze comfortabeler en gemakkelijker baren.